Održavanje web stranice

Održavanje web stranice

Održavanje web stranice je kontinurani proces koji podrazumjeva brigu o sadržaju i njenom zdravlju. To će vam pomoći kako biste brže i lakše ostvarili zacrtane ciljeve. U nastavku doznajte zašto je potrebno ulagati u održavanje i na što trebate obratiti pozornost.

Zašto je potrebno održavati web stranice?

Internet pruža neograničene mogućnosti, ali i opasnosti o kojima treba brinuti i pravovremeno se zaštititi. Time štitite sebe, svoje kupce i poslovne partnere. Zaštita je važna jer postoje pojedinci i grupe kojima je cilj pronaći ranjivu točku unutar sustava koju će iskoristiti za krađu podataka ili instalaciju zlonamjernog softvera. Ako dopustite gubitak podataka zbog nemara ili neznanja možete i materijalno odgovarati.  Na kraju, poduzeće i web stranica doći će na loš glas. Ne treba isključiti mogućnost da se web stranica prestane prikazivati na tražilicama. Zato zaštitu web stranice shvatite kao zaštitu poslovanja.

Prilikom održavanja web stranice potrebno je nadograđivati korisničko iskustvo. Sadržaj koji nudite posjetiteljima mora biti aktualan i redovito ažuriran. Promoviranje božićne akcije na početnoj stranici u ljetu neće ostaviti pozitivan dojam kod posjetitelja. Štoviše, reći će im kako web stranicu niste već neko vrijeme osvježili.

Redovito održavanje web stranice je najlakše provoditi u 8 koraka koja donosimo u nastavku.

Ažuriranje softvera

Bez obzira koliko se činila vaša web stranica jednostavnom za editiranje, radi se o kompleksnom softveru koji joj omogućava rad. Stranice koje omogućuju korisnicima editiranje putem CMS sučelja poput WordPressa moraju se kompletno ažurirati što uključuje sam WordPress, temu i dodatke. Prilikom održavanja stranica važno je sigurnosno kopirati stranicu. Ovime ćete spriječiti gubitak podataka ukoliko se desi neka nepredviđena situacija.

Sigurnost

Moderne web stranice sadrže tisuće linija koda i ovise o specifičnom softveru koji radi na web poslužitelju. Napadači nastoje otkriti ranjivost pretražujući milijune web stranica na internetu dok ne pronađu onu koju mogu koristiti za eksploataciju ili napad. Mogućnost ovakvog napada se može umanjiti ako su web stranica i sve njene komponente redovito ažurirane. Ako napadač koristi vašu stranicu za napad, potrebno je odmah reagirati uklanjanjem zlonamjernog softvera.

Dodavanje novog saržaja

Sadržaj  mora potaknuti posjetitelje kako bi se vraćali na web stranicu. Nitko ne želi čitati jedan te isti sadžaj iz tjedna u tjedan. Isto je i sa sadržajem koji više nije aktualan. Ukoliko nije ažuriran, svojim potencijalnim kupcima govorite kako ne pridajete dovoljno pažnje svojem poslovanju i kupcima.

Search engine optimization (SEO)

Pretraživači preferiraju redovno ažurirane i brze web stranice bez grešaka u kodu. Svako ažuriranje daje pretraživačima novi materijal za rangiranje stranice.

SEO optimizacija nije jednostavan i kratkotrajan postupak. Zahtjeva neprestano ulaganje jer dobra pozicioniranost ne ovisi samo o vama. Baš poput poslovanja, konkurencija se želi bolje pozicionirati kako bi bila vidljivija i dobila više posjetitelja.

Postoji više elemenata SEO optimizacije, ali niti jedna web stranica ne bi smjela biti bez osnovne onpage optimizacije.

Sigurnosno kopiranje

Kao što smo već u poglavlju o sigurnosti pisali, jedna od najvažnijih stavki jest sigurnosno kopiranje kompletne web stranice. Ovo uključuje samu web stranicu, sustav za promjenu sadržaja (CMS), sve dodatke i sadržaj. Ovime se izbjegava gubitak pripremljenog sadržaja, pa čak i cijele web stranice ukoliko se dogodi neki nepredviđeni događaj.

Ništa manje važna nije niti antivirusna zaštita. Instalirana je na gotovo svaki web poslužitelj, međutim napadači često ciljaju sami kod web stranice. Ukoliko koristite WordPress platformu poželjno je instalirati antivirusni dodatak koji će povećati stupanj zaštite web stranice.

Poslove redovitog ažuriranja, sigurnosnog kopiranja i antivirusne zaštite najbolje je prepustiti profesionalcu koji zna što radi. Ukoliko dođe do nekog neželjenog događaja odmah može reagirati te u kratkom roku omogućiti vraćanje stranice na internet.

Iskorištevanje tehnološkog razvoja

Tehnologija izrade web stranica neprestano se razvija i napreduje. Zadnjih godina potrebno je pratiti korak s novim tehnologijama. Web stranice i društvene mreže neraskidivo su povezane i omogućuju privlaćenje značajnijeg broja posjetitelja na web stranici. Ali ne zaboravite, stranice na društvenim mrežama nisu zamjena za web stranicu. Više o tome možete pročitati ovdje.

Drugo područje koje se neprestano razvija je online sigurnost. Ukoliko imate web shop ili prikupljate osobne podatke korisnika, neophpdno je uložiti u kvalitetan SSL certifikat kako biste kriptirali komunikaciju i na taj način zaštitili osobne podatke kupaca.

Nadogradnja korisničkog iskustva

Web stranica je ogledalo vašeg poduzeća. Potencijalni klijenti će na temelju nje i stranica na društvenim mrežama steći mišljenje o vašem poduzeću. Kao produžena ruka vašeg poslovanja, web stranica mora zadovoljiti očekivanja posjetitelja.

Spora stranica ili neaktivni linkovi su glavni razlog zbog kojega će kupci steći negativno mišljenje o vama. Važno je uložiti u dobar i pouzdan hosting kako bi web stranice bile brze i uvijek dostupne. Osim tehničkih detalja, jako je važno pripaziti na gramatiku i pravopis. Reč. Rečenice trebaju biti jasne i lako razumljive.

Prilagođavanje novim tehnologijama

Dolaskom novih tehnologija internet i web dizajn su doživjeli velike promjene. Nekada su potrošači stranicama pristupali preko fiksnog interneta, najčešće od kuće ili sa posla. Prava revolucija dogodila se pojavom pametnih telefona koji korisnicima omogućuju pretraživanje interneta stranicama sa bilo kojeg mjesta koje je pokriveno internetskim signalom. Statistike pokazuju više od polovice korisnika koristi mobitele za pretraživanje interneta. Zbog toga se i web dizajn morao prilagoditi pametnim telefonima. Web stranice mora biti „responsive“ odnosno prilagođavati se veličini zaslona.

Zaključak

Možemo reći kako je samostalno održavanje web stranice jednako kao i pokušaju da sami održavate i popravljate auto. Neki će imati dovoljna znanja, ali ipak većini će trebati profesionalac koji će im pomoći da web stranice budu funkcionalne i korisne. Što više informacija pružate na svojim stranicama to ćete imati veću korist od njih. I ne zaboravite, web stranicu nikada nije moguće završiti u potpunosti. Sadržaj se treba redovito dodavati.